Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) heeft aanbevolen dat een aanzienlijk deel van het archief van de Bijlmervliegramp op korte termijn openbaar kan worden gemaakt. Volgens het ACOI is het niet noodzakelijk om deze documenten tot 2069 of later geheim te houden. Dit advies komt na onderzoek van de dossiers.

Het ACOI onderzocht op verzoek van de Tweede Kamer of het terecht is dat het archief van de Raad voor de Luchtvaart, die destijds het onderzoek naar de Bijlmerramp uitvoerde, 75 jaar geheim moet blijven. Het adviesorgaan concludeert dat het archief kan worden vergroot en stelt voor om een aantal dossiers te splitsen, zodat delen ervan vrijgegeven kunnen worden.

Het archief bevat 81 dossiers, vier audio- en zes video-opnamen. Volgens het ACOI kunnen 27 dossiers sowieso openbaar worden gemaakt, omdat deze veel meer informatie bevatten dan alleen het technisch onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Ook zijn er dossiers die dateren van na de afronding van het onderzoek, en deze zouden volgens het adviescollege zo snel mogelijk openbaar moeten worden gemaakt.

Voor het resterende deel van het archief stelt het ACOI voor om een nieuwe commissie op te richten die per document beoordeelt of geheimhouding gerechtvaardigd is. Deze commissie zou bestaan uit deskundigen uit verschillende disciplines, waaronder één namens de slachtoffers van de Bijlmerramp.

Het adviescollege erkent dat er nog altijd openstaande vragen zijn rond de Bijlmerramp, met name met betrekking tot de lading van het vliegtuig. Het rapport benadrukt dat de betrokkenen nog steeds met deze vragen zitten en dat het gebrek aan antwoorden het vertrouwen in de overheid heeft geschaad.

Hoewel het ACOI geen garantie kan geven dat het openbaar maken van delen van het archief antwoorden zal bieden op deze vragen, benadrukt het dat betrokkenen zelf kunnen bekijken welke informatie in de dossiers zit en zelf kunnen beoordelen wat zij geloofwaardig achten.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version