Bioloog Freek Vonk en zijn onderzoeksteam hebben een nieuwe slangensoort ontdekt: de groene anaconda. Tot voor kort werd gedacht dat er maar één soort anaconda was. Deze wurgslang, bekend om zijn kracht, is in staat een jaguar of zelfs een mens te doden.
De anaconda is een imposante reuzenslang, de grootste in zijn soort ter wereld, die tot wel 8 meter lang kan worden en meer dan 200 kilo kan wegen. De nieuw ontdekte groene anaconda bevindt zich voornamelijk in het noorden van het Amazonegebied, waaronder Venezuela en Suriname. Ondanks dat ze er bijna identiek uitzien, blijkt uit vergelijkend DNA-onderzoek dat ze genetisch tot wel 5,5 procent van elkaar verschillen.
De ontdekking van deze nieuwe soort is van groot belang voor het biodiversiteitsonderzoek en de bescherming van de anaconda’s. Dankzij deze classificatie kunnen gerichte maatregelen worden genomen om hun overleving en bescherming te waarborgen. Mogelijk heeft deze ontdekking ook invloed op de classificatie van de IUCN, waar de anaconda momenteel als ‘Niet bedreigd‘ staat geregistreerd.
Deze baanbrekende ontdekking is het resultaat van jarenlang nauwgezet onderzoek, waarbij een internationaal team van veertien collega’s uit negen verschillende landen betrokken was. Het onderzoeksteam verzamelde 78 DNA-monsters van slangen in het wild, die vervolgens werden vergeleken met DNA-monsters uit verschillende landen, waaronder die van slangen in het Naturalis in Leiden.
Freek Vonk benadrukt het belang van taxonomie, de wetenschap die nieuwe soorten beschrijft, als basis voor biodiversiteitsonderzoek. “Je kunt niet beschermen wat je niet kent of niet herkent” aldus Vonk. Deze ontdekking opent de deur naar een beter begrip en bescherming van deze indrukwekkende slangensoort.