Een groep van circa honderd oudere Surinamers die zonder papieren in Nederland verblijven, vraagt vandaag alsnog een verblijfsvergunning aan. Deze individuen werden vóór de Surinaamse onafhankelijkheid geboren en waren dus ooit Nederlands, maar niet iedereen heeft destijds een paspoort aangevraagd.
Vanwege het ontbreken van een overheidsregeling dient de eerste groep oudere Surinamers via een advocaat een verzoek tot ‘wedertoelating’ in bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), zoals gemeld door Nu.nl. De regeling waar het ministerie van Justitie en Veiligheid aan werkte, kwam in het gedrang toen het kabinet vorig jaar viel.
Om dit verzoek tot wedertoelating te onderbouwen, moet advocaat Eva Bezem aantonen dat de groep een band met Nederland heeft of er is geboren. “Voor deze specifieke Surinamers kun je niet met goed fatsoen zeggen dat ze geen bijzondere band met Nederland hebben”, stelt Bezem.
Hoewel deze oudere Surinamers een bijzondere positie innemen, zijn er geen garanties voor hun verblijf. Zij werden geboren vóór de onafhankelijkheid van Nederland in 1975 en waren destijds Nederlander. Na de onafhankelijkheid was er vijf jaar lang een mogelijkheid om een Nederlands paspoort aan te vragen, maar niet iedereen was hiervan op de hoogte of heeft dit gedaan.
Als gevolg hiervan zijn de oudere Surinamers die later naar Nederland zijn gekomen, in de illegaliteit beland. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld geen aanspraak maken op zorg, werk of een woning. Volgens de GGD Amsterdam betreft het een groep van tussen de vijfhonderd en twaalfhonderd mensen.
Hoewel er geen garanties zijn, zal advocaat Bezem afwijzingen van eerdere verzoeken op basis van wedertoelating aanvechten. Het IND heeft eerder verzoeken afgewezen omdat het overzeese Nederlands grondgebied niet werd meegerekend en de band met Nederland werd miskend, aldus Bezem.