Suriname kampt met een ernstige droogte, waarbij rivieren in het binnenland bijna volledig zijn opgedroogd. Dit heeft geleid tot dreigende voedseltekorten in dorpen in het binnenland. Hoewel de Surinaamse overheid op elk moment kan starten met een noodplan voor het bieden van voedselhulp, blijft deze hulp vooralsnog uit, meldt de NOS.

De meeste binnenlandse dorpen zijn afhankelijk van transport per boot, en dorpen in Sipaliwini, het grootste district van Suriname dat zo’n 80 procent van het land omvat, zijn het zwaarst getroffen door de droogte. Het transport van goederen en personen per boot is bemoeilijkt door de lage waterstanden. Op sommige plekken moeten boten zelfs worden geduwd, terwijl goederen uitgeladen moeten worden vanwege de ondiepe wateren.

Als gevolg van de droogte zijn ook de oogsten op de kostgronden mislukt, stukken land die normaal gesproken worden gebruikt voor eigen voedselproductie. Hierdoor is de bevolking niet langer zelfvoorzienend.

Op 5 maart hebben verschillende ‘granmans’, gezagsdragers van dorpen in het binnenland, de alarmbel geluid bij de overheid om noodhulp te ontvangen. Granman Albert Aboikoni van het dorp Asidonhopo is een van hen. Het dorp is afhankelijk van rijst en cassave, gewassen die normaal gesproken zelf verbouwd worden. “De gewassen die we in december hebben geplant zijn mislukt”, aldus Aboikoni. “Onze oogsten in april kunnen we vergeten. We hebben regen nodig.”

Hoewel de directeur van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding, Jerry Slijngard, nog niet op de hoogte is gesteld van het activeren van het nationale rampenplan, verklaart Eduard van Leeuwen, projectcoördinator van de Surinaamse overheid, dat de hulp spoedig zal arriveren. Hij staat klaar om de noodhulp te begeleiden.

Volgens het noodplan zal voedselhulp worden geboden aan 17.500 mensen gedurende de komende drie maanden. Voornamelijk zal dit gebeuren per vliegtuig, hoewel in gebieden waar mogelijk ook voedsel per boot of vrachtwagen wordt geleverd.

Corruptie
“Als team streven we ernaar om het probleem gezamenlijk aan te pakken, met strikte uitsluiting van corruptie of enige vorm van ongewenste bevoordeling” verklaarde de projectcoördinator.

Om te voorkomen dat er sprake is van “grove zelfverrijking“, hebben het kabinet van de president en het ministerie van Financiën “extra controlemechanismen” geïmplementeerd. “Hoewel dit soort maatregelen vertragend en onwenselijk zijn, zijn ze begrijpelijk gezien de gebeurtenissen van de afgelopen tien jaar” voegde Van Leeuwen eraan toe.

Van Leeuwen plant om vrijdag met de eerste zending voedsel naar de dorpen Apetina en Peleloetepu in Sipaliwini te vliegen. De vliegtuigen zullen voornamelijk geladen zijn met zakken rijst. Aanvullende levensmiddelen zoals olie, uien en knoflook zullen grotendeels per boot worden vervoerd.

Suriname kent vier seizoenen: een kleine en grote droge tijd, en een kleine en grote regentijd. Momenteel bevindt het land zich in de overgang van de kleine droge tijd naar de grote regentijd.

El Niño
De extreme droogte in Suriname wordt volgens meteoroloog Dwight Samuel van de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) veroorzaakt door El Niño, een weerfenomeen waarbij de oppervlaktetemperatuur van het water in de Stille Oceaan rond de evenaar warmer is dan normaal. “In december en januari was het bijna volledig droog, terwijl het normaal gesproken de kleine regentijd is. Het binnenland heeft juist in deze periode neerslag nodig, maar die is uitgebleven” aldus Samuel.

Hoewel Samuel verwacht dat de droogte niet zal aanhouden vanwege de verwachte afzwakking van El Niño, blijven de gevolgen voor de bevolking in het binnenland voorlopig nog voelbaar. “We kunnen een normale natte periode verwachten” voegt hij toe.

Ondanks recente regenbuien in Paramaribo, blijven de effecten van de droogte voor de bevolking in het binnenland nog steeds merkbaar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version