Het Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam opent pas naar verwachting in 2030 zijn deuren, maar liefhebbers kunnen alvast een voorproefje krijgen. Vanaf komende vrijdag is in het Verzetsmuseum in Amsterdam de eerste tentoonstelling “Verzet tegen slavernij” te zien.
“Dit is een kans om te oefenen en te laten zien wat we kunnen verwachten“, vertelt kwartiermaker Peggy Brandon aan AT5. “Het is een eerste versie van wat het museum zou kunnen zijn.“
De plannen voor een Nationaal Slavernijmuseum zijn al jaren oud en kregen concreet vorm in september 2022. De kwartiermakers hebben sindsdien talloze gesprekken gevoerd in het hele Koninkrijk en daarbuiten, waarbij ze input verzamelden over hoe het museum eruit zou moeten zien. “We zijn geraakt door de vele gesprekken die we hebben gevoerd” zeggen ze zelf.
Op basis van deze gesprekken hebben de kwartiermakers hun plannen verder uitgewerkt. Onlangs hebben ze de voorkeur uitgesproken voor een locatie op het Java-eiland in Amsterdam, met uitzicht op het water van het IJ. De verwachting is dat de bouw later dit jaar wordt besloten, met een mogelijke opening van het museum in 2029 of 2030.
Maar de kwartiermakers wilden niet zo lang wachten. In samenwerking met het Verzetsmuseum presenteren ze nu een pop-up tentoonstelling over mensen die zich hebben ingezet voor de afschaffing van slavernij. “Er zijn altijd mensen geweest die ertegen waren” zegt Brandon. De tentoonstelling belicht zowel het verzet van tot slaaf gemaakte personen zelf als de anti-slavernijbeweging in Nederland.
De tentoonstelling behandelt niet alleen grote opstanden van tot slaaf gemaakten, zoals die onder leiding van Tula op Curaçao, maar ook kleinere initiatieven, zoals dat van Anna Bergendahl, die handwerken verkocht om tot slaaf gemaakte mensen vrij te kopen.
Een ander verhaal dat aan bod komt, is dat van Frits Moquette, een Nederlandse tiener die in 1850 het Jongelings Genootschap ter Afschaffing van Slavernij oprichtte na het lezen van Uncle Tom’s Cabin. Hij en zijn vrienden schreven brieven aan de regering en zetten zich in voor de afschaffing van de slavernij.
De tentoonstelling “Verzet tegen slavernij” is vanaf vrijdag 29 maart te zien in het Verzetsmuseum en loopt tot en met half augustus.